Biografie

“Het Feest kan beginnen!”

Al méér dan 40 jaar de Deurzakkers

Het is allemaal begonnen met een idee van Willem in februari 1974: als DJ zag hij op ’n carnavalsavond toen hij het muzikale deuntje “Prägermusikanten” van de plaatselijke hofkapel draaide, ’n sliert dansmariekes door de knietjes gaan. “We gaan een plaatje maken”, zei hij ’s woendags na carnaval tegen Clemens van Bracht, destijds zijn chef, van de grammofoonplatenzaak in Den Bosch (Oeteldonk) waar ze samen werkten. Het duurde echter maanden voordat ze enig gehoor kregen, geen enkele platenmaatschappij zag er iets in tot ze medio november Jan Vis van Visco Producties enthousiast kregen. Samen met de Oeteldonkse hofkapel de Kikvorschen, en FC Den Bosch wordt onder de productionele leiding van Albert West “Zak es lekker door“ in de legendarische Haagse GTB studio op de band gezet. Op 10 december 1974 is de release, “De Deurzakkers” zijn geboren. Op 25 januari 1975 komt “Zak es lekker door” in de Nederlandse Top 40 binnen op nr. 27, en 4 weken later blijkt het een Top 10 hit. Het wordt de carnavalskraker van het jaar.

Vrijwel elke carnaval ligt er weer een nieuwe carnavalssingle in de schappen, ze verschijnen regelmatig op radio en tv, echter de Top 40 weten ze er niet mee te bereiken. In 1983 keert het tij.
Clemens heeft inmiddels de leiding over een groot grammofoonplatenconcern in het zuiden van het land en Willem werkt als plugger en A&R manager bij platenmaatschappij Phonogram in Hilversum. Hij heeft zijn kantoor bij de Wisseloord studio’s waar producer, componist Tonny Eyk hem attendeert op zijn compositie “Waar is de steek van de keizer” het populaire liedje uit de film de Boezemvriend. Ze besluiten het liedje op single te zetten, met als B-kant “La-la-la van Strauss“, ook wel de Straussmedley genoemd, tot op de dag van vandaag nog steeds een ongekend succes tijdens optredens en uitermate populair in voetbalstadions in Nederland, België en zelfs in Duitsland. Ze behalen een hoge plek in de Tipparade, net als de daarop volgende single “We gaan er tegenaan“, maar verder kwamen ze niet. Ze besluiten voortaan de regie zelf in handen te nemen, met als uitgangspunt: “We gaan op zoek naar liedjes met ’n kreet die op ons lijf geschreven zijn”. Niet alleen de liedjes maar ook kleding wordt ’n belangrijk onderdeel van hun visie. Het tij keert wederom en nu met succes.

Vanaf dat moment was het steevast raak en werd traditioneel jaarlijks een carnavalsliedje afgeleverd en ontstonden hits zoals, “Het feest kan beginnen”, “Doe ze thuis de hartelijke groeten” en “Geef ons de sleutel maar”. In 1990 wordt de CD “Tropical Party” uitgebracht, een aaneenschakeling van een aantal hits in een tropisch jasje en 2 nieuwe songs: “Het is hier binnen beter dan buiten” en “Doe ’n stapje naar voren”. Hun jarenlange investering wordt beloond met een TV special bij Veronica, “Tropical Party“,: primetime op zaterdagavond 25 januari 1990. Met “Doe een stapje naar voren” verzorgden ze jarenlang de opening van het Hollandse Hits festival van Veronica. De in 1995 opgenomen “live” versie is tot op de dag van vandaag een ongekend succes bij optredens.

Clemens en Willem zien het bezig zijn met De Deurzakkers, naast hun dagelijkse werkzaamheden, vooral ook als een en al ontspanning. Jaarlijks verschijnt er een single en tussentijds is het repertoire steeds uitgebreid met een aantal zeer gevarieerde Hollandse Hits medley’s, maar ook zomerliedjes. Het hele jaar door worden optredens verzorgd in Nederland en België, maar ook ver daarbuiten. Met hun lijflied “Het feest kan beginnen want wij zijn binnen” reisden ze afgelopen jaren meerdere malen af naar o.a. Oostenrijk, Zwitserland en Spanje, maar ook Curaçao, Singapore, Mexico, New York ( tijdens de marathon van New York ) en Australië. Het zijn gouden herinneringen, met vooral een hele bijzondere op “11-11-11” in the Rocks, in Sydney Australië. In september 2018 komt er dan ook nog eens een bijzonder optreden bij op Ibiza, tijdens het muziekfestival “Playing for Change Day”.

Vele onderscheidingen mochten ze in ontvangst nemen, waaronder in 2005 de Brabantse Kiel van Omroep Brabant voor hun bijdragen aan het carnaval in Noord Brabant. Met “Hedde gij nog aajer in de koelkast” scoorden ze de “Carnavalskraker van 2007” en werd het startschot gegeven van, “3 x11”, 33 jaar Deurzakkers. In december 2014 ontvingen Willem en Clemens uit handen van Burgemeester Nol Kleingeld van Waalwijk, de ere-speld van de Gemeente Waalwijk voor hun verdiensten voor het carnaval en hun vele belangeloze optredens voor mensen met een verstandelijke en geestelijke beperking.

Ook in België zijn de Deurzakkers graag geziene gasten, regelmatig verschijnen ze op radio & tv.
In 2011 bereikten ze de nr.2 positie in de Vlaamse Top 15 met de “Polonaise medley” het begin van een succesvolle samenwerking met de Belgische formatie Swoop. Met “Wij doen vannacht het licht wel uit” worden ze in 2011 de winnaar van de “Kies je kraker”, de verkiezing van het beste carnavalslied van Omroep Brabant. In 2013 wordt ter gelegenheid van 40 jaar Schrobbelèr (een Tilburgs kruidendrankje) de versie waarvoor Guus Meeuwis de tekst schreef, uitgebracht.

In het kader van 40 jaar Deurzakkers werd in 2015 “Zak es lekker door” opnieuw uitgebracht als “live” versie, geheel in traditie van de echte Oeteldonkse carnavalssfeer m.m.v. de Kikvorschen en FC Den Bosch.

In 2017 was er een nieuw hoogtepunt toen Clemens en Willem door de populaire DJ’s Coen en Sander van Radio 538 gevraagd werden om samen een lied te maken speciaal voor hun jaarlijkse feest “Das Coen uns Sander Fest”. In de HMH in Amsterdam zongen ze gezamenlijk voor een uitverkocht huis een prachtige nieuwe versie van : Ich bin wie du ( origineel van Marianne Rosenberg ).

In 2019 vieren De Deurzakkers hun 44-jarig ( 4 X 11 ) bestaan. Dat gebeurt o.a. op de Grote Markt in Breda op zondagavond 3 maart. Tijdens het grootse festijn “Hossen op de Markt” zullen zij daar als speciale gasten hun opwachting maken. Zij zullen hier ook hun nieuwe succesvolle hit : Wij doen het licht wel uit, laten horen.

Discografie
De Deurzakkers, het Feest kan beginnen,

De Deurzakkers op Facebook